Mijn eerste mascletà in Valencia

Geplaatst op
Wachtend op de mascletà

Op zaterdag ga ik naar het oude centrum van de stad, omdat het dan nog relatief rustig is. Valencia zal de komende uren en dagen volstromen met Spaanse toeristen. Ze komen voor de Fallas, het grootste straatfeest van Europa.

Gistermiddag was de eerste Mascletà. Vanuit onze klaslokalen konden we vijf minuten lang de knallen van de knalvuurwerkshow horen. Spanjaarden houden heel veel van vuurwerk, want op 19 eenopvolgende dagen is er iedere middag om 14:00 uur een Mascletà en in de weekenden in de avond eentje extra om 23:59.

Het is 10:45 als ik langs het Plaza del Ayuntamiento loop, de plek waar iedere keer 120 kilo aan vuurwerk de lucht in gaat. Drie Spaanse dametjes zitten op klapstoeltjes in spanning te wachten op het moment suprême.

Ruim 3 uur voor de mascletà

Vrijdagavond werden op het pleintje om de hoek bij mijn appartment rotjes afgestoken. Vaders leerden hun zonen hoe ze dat moesten doen met een vuurwerkkoord. De kinderen waren heel jong. Ik schat dat ze vijf jaar waren.

Als ik om 13:15 mijn wandeling langs enkele belangrijke bezienswaardigheden heb afgerond, besluit ik in het centrum te bijven om de Mascletà mee te maken. Ik loop bij brunchcafe Holbox naar binnen om de wc te bezoeken en om warme thee te bestellen. Ik heb het koud. Met 14 graden is het frisje in Valencia.

Als ik achter mijn kopje thee zit bekijk ik de foto’s die ik vandaag heb gemaakt. Meisjes in klederdracht lopen door de stad. Het kostuum is afgeleid van de oorspronkelijke klederdracht van Valenciaanse vrouwen uit de 16e eeuw. Het haar van de jonge vrouwen zit in een knotje.

Klederdracht Valencia

Overal was vanmorgen muziek te horen. Valencia kent 392 falles-vereningenen en ieder gezelschap heeft een eigen muziekkorp. In de Mercado Central, de overdekte markt die in 1914 was ontworpen in Art Nouveau stijl, liepen een fluitist en een trommelaar rond.

Er was buitengewoon veel politie op straat en 20 minuten voor het begin van de Mascletà hoor ik dat er een politie-heleicopter in de lucht hangt. Ik besluit af te rekenen en een kijkje op het plein te nemen. Enkele straten zijn afgezet voor al het verkeer. Bussen worden omgeleid.

Het is enorm druk op straat. Op 160 meter van de Plaza del Ayuntamiento kan ik niet verder, omdat de doorgang volledig versperd is door de mensenmassa. Ik zie dat heel weinig mensen langer zijn dan ik. Op de balkonnen hebben zich veel mensen verzameld. Ik hoor een explosie. Het is het signaal dat de Mascletà over 10 minuten gaat beginnen.

Dan begint het geknal. De knallen volgen elkaar steeds sneller op en klinken steeds luider. Ik zou er een bepaald ritme in moeten horen, maar ik neem het niet waar. De lucht boven het plein kleurt wit van de rook. Na 5 minuten is het voorbij. Het publiek fluit en applaudiceert.

Het is overduidelijk dat Valencia een passie heeft voor vuurwerk. Ik deel de liefde niet, maar ik ben blij dat ik dit evenement een keer heb kunnen bijwonen.

Korte impressie van mijn eerste Mascletà

4 reacties op “Mijn eerste mascletà in Valencia&rdquo

    1. Hi Gery, ik vind het heel leuk dat je een reactie hebt achtergelaten op mijn blog. Dank daarvoor en dank voor je mooie feedback 😃.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *