Lentegevoel op de eeuwenoude Grebbelinie

Geplaatst op
Grebbeliniepad

Afstand: 17 km
Startpunt: Bezoekerscentrum Grebbelinie
Landschap: Waterlinie, Landgoederen, Beken

Het leek alsof de lente was begonnen. De zon scheen tussen de wolken door en de vogels floten uit volle borst of vlogen van hot naar her. We werden er heel blij van. En wij niet alleen. Elke persoon die we tegenkwamen was opgewekt. We hadden allemaal de lentekriebels. De ellendige winter was even ver weg.

We wandelden over de Grebbelinie in de omgeving van Renswoude. Het smalle pad was officieel een voet- en fietspad en dat laatste was jammer. De voetgangers moesten namelijk steeds ruimte maken voor passerende fietsers. Een man op een ligfiets excuseerde zich. “De fietsrouteplanner leidt me over dit pad”, zei hij totaal onverwachts tegen ons. Het was heel wonderlijk dat hij de reden buiten zichzelf legde.

We weken zo nu en dan van de route af om een tijdje over een landgoed of langs een beek te lopen. De afwisseling sprak ons enorm aan.

Grebbelinie

Op de aarden wal liepen we hoog en droog, en hadden we tussen de bomen door een weids uitzicht op de omgeving. Langs de beekjes was de grond drassig door de vele regen van de afgelopen dagen en keken we veelal naar de grond omdat we de waterplassen wilden vermijden. Hier kwamen geen fietsers en dat was een groot voordeel.

Op de momenten dat de zon achter de wolken verdween en we tegen de wind in liepen was het guur en koud. Het was tenslotte pas begin februari.

Het was vandaag ook de dag waarop massaal bomen werden gekapt en boomstammen in stukken werden gezaagd. Om ons heen hoorden we regelmatig het geluid van een kettingzaag. Ik vond het geen prettig geluid, omdat ik het associeerde met rondspattend bloed en afgezaagde ledematen.

Bij Renswoude

In januari had ik een artikel gelezen over een schooltv-serie, die 9 jaar geleden begon met ‘Welkom in de Gouden Eeuw’. Ik bekeek de eerste aflevering en ik was direct verkocht. De grappige en educatieve serie is bedoeld voor 9- tot 12-jarigen, maar is ook bij volwassen populair. Het benadert het verleden met de ogen van nu en het bespot het heden. Ik moest er smakelijk om lachen. Daarnaast was het fijn om naar goede Nederlandse acteurs en actrices te kijken die hun rol van Romeinse keizer, Willem van Oranje, Willem I, Vincent van Gogh, Aletta Jacobs of Fien de la Mar vet aanzetten. Er waren in totaal 7 series gemaakt van ieder 6 tot 8 afleveringen. Ik had nog twee series te gaan.

Omdat ik me de laatste weken had ondergedompeld in de geschiedenis, vond ik het extra leuk om over een eeuwenoud pad te lopen. In de Tachtigjarige oorlog maakten prins Maurits en graaf Willem Lodewijk de eerste plannen voor de verdedigingslinie die gebaseerd is op inundatie. Het duurde nog 70 jaar voordat er daadwerkelijk werd begonnen met de bouw. De linie liep van de Nederrijn bij Rhenen tot aan de Zuiderzee bij Spakenburg. In september 1794 werd de Gelderse Vallei voor de eerste keer onder water gezet. Het was een poging om het Franse leger tot staan te brengen. Maar in januari 1795 ging het streng vriezen en de Fransen konden over het bevroren water richting Utrecht en Amsterdam trekken. 

Dat laatste leerden we aan het einde van de middag in het Grebbelinie Bezoekerscentrum. De expositie en het restaurant waren na de corona-versoepelingen van 26 januari weer open. De man aan de balie bood ons een wandeling van 2,5 kilometer aan, maar dat aanbod sloegen we beleefd af. In plaats daarvan liepen we naar het restaurant en bestelden we een portie bitterballen.

Houten soldaat

In de avond ging het hard waaien en regenen, waardoor ons lentegevoel verdween en we weer teruggeworpen werden in de winterblues. We hadden die dag een mooie wandeling gemaakt, genoten van de warmte van de zon, kennis genomen van het verleden van de Grebbelinie en ook nog een restaurant bezocht. Kortom, we hadden een topdag gehad.

In mei 2020 wandelden we ook over de Grebbelinie. Omdat het laatste deel van de tocht saai was, had ik de kaart erbij gepakt en een alternatief bedacht. Als je de paden niet kent, dan weet je nooit hoe de route in de praktijk zal zijn. De aanpassingen bleken goed uit te pakken. Ik was daar content mee.

Klik hier om naar het verslag van die wandeling in 20202 te gaan. De foto’s laten zien dat de natuur in mei veel groener is.

4 reacties op “Lentegevoel op de eeuwenoude Grebbelinie&rdquo

  1. Mooie wandeling!! Krijg er meteen zin in om die in het voorjaar te wandelen!! Wat leuk dat jij ook naar De Gouden Eeuw kijkt, echt leuke serie, lekker jip en janneke taal en erg grappig!

    1. Het is een geweldige serie. Ik ben nu in de jaren 60 beland. Het zijn de jaren van de stofzuiger, het broodrooster, de ruimtewedloop, de pil, de pindakaasvloer van Wim T. Schippers en de bijstandswet.

  2. “Rondspattend bloed en afgezaagde ledenmaten”…..wat voor films kijk jij? Ik neem aan dat je deze associatie niet hebt opgedaan bij de serie ‘De gouden Eeuw’! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *