De Groene Jonker

Geplaatst op
Groene Jonker

Afstand: 5,7 km
Startpunt: Tennisvereniging Noorden
Landschap: Rietlanden en plassen

Zulk slecht weer hadden we niet eerder gehad tijdens onze coronawandelingen. De lucht was grauw en grijs, het regende zo nu en dan en het waaide stevig. De zomer was ver weg.

Ik parkeerde mijn auto bij de tennisvereniging Noorden en keek op de buienradar. Die verwachtte dat het over een uur droog zou zijn. Dat was te overzien.

Groene Jonker

Een week eerder waren de vooruitzichten ook niet best geweest. Maar in de Amsterdamse Waterleidingduinen bleek het reuze mee te vallen en maakten we een fijne tocht. Omringd door honderden damherten. Het weer zou vandaag vast ook meevallen.

Lisette en ik wandelden naar de Groene Jonker. We hadden voor dit natuurgebied gekozen, omdat het een waterrijk gebied is met rietkragen en natte graslanden. Weide- en moerasvogels komen er graag. Wegwijzerpaaltjes gaven aan in welke richting we moesten lopen. De gemeente Nieuwkoop had eenrichtingsverkeer ingesteld in verband met het coronavirus.

Groene Jonker

We stopten om naar de vogels te kijken die aan de rand van de plas in de modder naar eten zochten.  Enkele zwart-witte vogels met lange poten en een opvallende omhooggebogen zwarte snavel zeefden met die snavel voedsel uit het slik. We pakten het vogelboek erbij en concludeerden dat we naar de Kluut keken. We hadden deze prachtige steltloper nooit eerder gezien.

Er liepen ook bruine vogels rond die kleiner dan de Kluut waren. Ze hadden een rechte snavel en een witte borst. Maar hoe vaak we door de vogelgids bladerden, we konden niet determineren wat het was.

Het natte gras en riet kwamen tot ons middel en onze broeken waren inmiddels doorweekt geworden. Tot  overmaat van ramp begon het harder te regenen. Het weer viel helemaal niet mee! Het deerde een rietzanger niet. Het mannetje was tot in de top van een rietstengel geklommen en zong alsof de zon heerlijk aan het schijnen was.

Groene Jonker

We hadden genoeg van de nattigheid en vroegen aan Google  waar we koffie konden drinken. Dat was bij eetcafé de Klinker in Noorden. Met klamme sokken liepen we naar het dorp terug. Het etablissement was een leuk café  met een vriendelijke bediening, jaren 80 muziek en lekkere cheesecake.

We namen ons voor om terug te keren naar de Groene Jonker. Wie weet zouden we dan de baardman en de snor zien. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *