Minivakantie in Athene

Geplaatst op
Parthenon Athene


Reizen voor je werk

Op dezelfde dag heen en neer vliegen naar een afspraak in het buitenland is niet leuk. Het is doodvermoeiend en je ziet alleen de luchthaven, de taxi, de vergaderruimte en de bedrijfskantine.

Een dag eerder vertrekken, overnachten en dan fris de bespreking ingaan is al een stuk beter. Het is minder afmattend en je kunt bij aankomst kort de sfeer van stad opsnuiven.

Nog beter is als je een weekend aan je bezoek kunt vastknopen. Dan heb je de tijd om even de toerist te zijn. Dan kun je er een minivakantie van maken.

Ik had het geluk om op een zaterdag naar Athene te kunnen vertrekken. Het was er net zo warm als in Nederland, waar het aantal tropische dagen in een jaar blijft toenemen.

Amfitheater Athene

Met het OV reizen in een vreemde stad

De Airbnb verhuurder had mij de instructie gegeven om op de luchthaven de blauwe lijn naar het centrum van de stad te nemen. Ik zag een metro zonder een blauwe markering, vroeg me af of dit mijne was en besloot in te stappen. Voor de eerste keer met het OV reizen is altijd lastig in een vreemde stad. Een Griekse vrouw kwam naast me zitten en vroeg waar ik naar toe moest. Ze had me zien zwoegen met het downloaden van de metrokaart op mijn telefoon. Wat maar niet lukte.

Ze bevestigde dat ik in de goede trein zat en legde uit dat ik bij het Syntagmaplein over moest stappen. Ze verliet bij dezelfde halte de metro en ze zou me waarschuwen als het zover was. Ik bedankte haar vriendelijk. Dankbaar dat ik niet meer zo hoefde op te letten.

Ik hoorde levende muziek achter mij en herkende het direct. Het was ‘Bella Ciao’ uit mijn favoriete serie La Casa de Papel. Een vrouw bespeelde de accordeon en haar dochter haalde geld op. Mijn buurvrouw legde uit dat er vaker mensen proberen geld te verdienen in de metro .

‘Waar kom je vandaan?’, vroeg ze mij en ik antwoordde dat ik uit Amsterdam kwam. Die stad kende ze. Ze was er zelfs laatst nog geweest. Trots liet ze mij haar tas zien. Daarop stond in koeienletters ‘I ♥ Amsterdam’.

Parking Athene

Denkend aan Athene …

Denkend aan Athene, zie ik

Uitzicht op Lycabettus heuvel
 • vriendelijke behulpzame mensen
 • een schrift dat ik niet kan lezen en een taal waar ik niets van begrijp
 • hitte en een harde wind
 • groen op straat en op de balkons
 • een overvolle metro waarin een zitplaats niet is gegarandeerd
 • vierbaanswegen die dwars door de stad lopen
 • talloze auto’s
 • verkeersdrukte
 • gele taxi’s
 • en elektrische steps die je kan huren via een app
 • de Akropolis
 • natuurstenen pilaren
 • standbeelden van mannen op een paard
 • en de wisseling van de wacht bij het presidentieel paleis en het graf van de onbekende soldaat
Evzonen
 • Grieks-Orthodoxe gelovigen die in de kerk iconen kussen als eerbetoon voor de persoon die erop afgebeeld staat
 • grote verschillen tussen arm en rijk
 • en volop politie op straat.

Minivakantie

Mijn minivakantie zit er inmiddels op. Ik heb veel van de stad gezien, de Akropolis bezocht, heerlijk gegeten en een duik genomen in het openluchtzwembad op het dak van het zakenhotel waar ik het tweede deel van mijn reis verbleef.

Ja, dat kan ik wel, een zakenreis heel aangenaam maken.

Panathinaiko stadion

2 reacties op “Minivakantie in Athene&rdquo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *